top of page

Σύντομη ιστορία του Kινεζικού βελονισμού


Το πρώτο γνωστό κείμενο κινεζικής ιατρικής που περιγράφει την ιατρική πρακτική του βελονισμού είναι η “εσωτερική παθολογία του κίτρινου αυτοκράτορα¨ και χρονολογείται από τον 1ο πχ αιώνα.

Εδώ έχουν τις ρίζες τους και περιγράφονται, τόσο η θεωρεία των ενεργειακών μεσημβρινών όσο και οι τεχνικές και τα σημεία βελονισμού που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο.

Αργότερα, στις αρχές του 12ου αιώνα, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έπεσε σε δυσμένεια καθώς οι συμπτωματικές θεραπείες μαζί με τις δυτικές συνήθειες έφταναν στην ανατολή , σε σημείο να απαγορευτεί η πρακτική της από τον αυτοκράτορα το 1929.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός παρέμειναν στην σκιά της δυτικής ιατρικής έως την περίοδο της “μεγάλης πορείας” του Μάο το 1934-35. Τότε, χιλιάδες στρατιώτες λόγω έλλειψης φαρμάκων, αναλγητικών και χειρουργικών υλικών, σώθηκαν από την εφαρμογή του βελονισμού και των άλλων παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων.

Από τότε η ΠΚΙ εφαρμόζεται πλάι στην δυτική ιατρική και από το 1948 και μετά όλοι οι κλάδοι της, μαζί και ο βελονισμός, γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη.

Από το 1978 υπάρχουν στην κίνα ολόκληρα νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα αφιερωμένα στην ΠΚΙ, ενώ η πρακτική του βελονισμού ιδιαίτερα, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο ως αναγνωρισμένη ιατρική πρακτική.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page